03 maj 2021

Akutte patienter.

Kære praktiserende læge kolleger der ønsker akutte tider til jeres patienter

Ligesom alle andre har vi hudlæger travlt men vi vil meget gerne hjælpe jer med de akutte patienter! :)

-Maligne melanomer skal ses indenfor 10 hverdage men vi giver oftest tid samme dag eller i løbet af få dage.

-Hudkræft BCC eller SCC (basalcellecarcinom eller spinocellulært karcinom) skal ses indenfor 4 uger.

Herudover er der ikke pr. definition andre akutte patienter. I det omfang, det er muligt, hjælper vi dog gerne med hurtigere (end ventetiden) tider til fx. grædende børn eller meget kløende personer uden effekt af lokalsteroid og antihistamin. 

Fnat er ikke en akut diagnose. Vi ser dog gerne behandingsresistent fnat hurtigere end ventetiden, om muligt, forudsat de er behandlet efter gældende retningslinier. 

Vores førstevalg er 10% svovl i vaseline. 500 ml, nok til 5 personer (kan udskrives på pro.medicin.dk), anvendt fra kæberanden og ned, godt ind i alle folder og sprækker, 3 aftener/nætter i træk. Hele husstanden behandles samtidig. Børn under 2 år behandles også i hårbunden. Der er meget få patienter der herefter ikke er velbehandlede.

Der kan evt. suppleres med tablet Scatol (der ikke bruges som monoterapi men bør gives sammen med Nix eller svovl i vaseline), 200 mikrogram/kg. 2 doser med en uges interval. Fx. 12 mg. ved 60 kg. Kan findes på pro.medicin.dk

Husk at fortælle patienterne at de samtidig skal anvende fed creme og evt. hormoncreme samtidig, til kløen. Samt at kløen kan vare op til 8-12 uger efter vellykket fnatbehandling især hos atopikere.

En rigtig fin mulighed for dine patienter der ikke er akutte men ikke skønnes at kunne vente ifølge ventetiden er korrespondancebrev inkluderende billeder. Vi svarer hver dag på disse. Billeder siger meget og oftest vil vi have en idé om diagnose og behandling ud fra billederne. Husk at bede patienterne tage billeder inden de går i gang med behandlingen, så vi evt. på et senere tidspunkt kan se hvordan sygdommen debuterede.

Vi har rigtig mange udfordringer med manglende henvisninger på vores akutte patienter så læg den gerne samtidig med at du ringer efter tiden :)